Geplaatst op Geef een reactie

Werk en studie combineren met je gezin

Werk en studie combineren

Hoe combineer je werk, studie en een gezin?

Zoals veel van jullie al gezien hebben, ben ik onlangs gestart met een cursus Frans voor beginners & gevorderden. De vraag die ik nu regelmatig krijg is; ‘Hoe krijg ik het voor elkaar om werk en studie te combineren en daarnaast ook nog voor mijn gezin, met 5 kids te zorgen?’

Alles valt of staat met een goede planning! Uiteraard gebruik ik hiervoor de Your Personal Organizer.

Starten met een studie

Maak een goede weekplanning
Hoe ziet jouw week eruit? Wanneer ben je aan het werk, welke belangrijke afspraken staan er, wanneer plan je quality-time in voor je gezin en jezelf, welke sportmomenten zijn er? Kortom breng jouw weekplanning in kaart.

Sinds kort hebben we ook de weekplanners in ons assortiment. Je kunt er voor kiezen deze voor elke week in te voegen, of deze achter een apart tabblad te plaatsen. Ik heb zelf voor de laatste optie gekozen.

Stel doelen en maak ze haalbaar en concreet
Om werk en studie te combineren is het belangrijk om doelen te stellen. Zowel zakelijk, als voor je studie. Bekijk per week welke leerstof je die week wilt bestuderen en welke opdrachten hierbij horen. Deel dit totale plaatje op in concrete doelen per dag.

Zorg voor een rustige studieplek
Je concentreren en geconcentreerd blijven is het halve werk. Zorg voor een rustige en opgeruimde studieplek met weinig afleiding.

Informeer je omgeving
Zorg dat je gezin en de mensen om je heen op de hoogte zijn van je studie. Zo kunnen ze rekening met je houden als je aan het studeren bent, maar ook motiveren als het even niet zo lekker loopt!

Zorg voor ontspanning
Zorg tijdens het studeren ook voor pauzes en ook gedurende de week is het belangrijk om genoeg ontspanning in te plannen. Inspanning/concentreren gaat niet zonder ontspanning.

Studie en kinderen combineren

We weten allemaal dat kinderen opvoeden al een dagtaak op zich is, maar toch is het mogelijk om kinderen, werk en studie te combineren.

Als je kinderen wat ouder zijn kun je het ze natuurlijk uitleggen, als ze wat jonger zijn gaat dit wat lastiger, maar hoe vaker ze je met studieboeken zien, hoe normaler ze dit gaan vinden.

Speeltuin
Ga lekker een dagje naar een (indoor)speeltuin, de kids kunnen lekker spelen en jij kunt studeren. Aan het einde van de dag zullen ze ook nog eens moe zijn en op tijd slapen, want betekent dat je wellicht ‘s avonds ook nog wat aan je studie kunt doen.

Trakteren
Trakteer je gezin op een heerlijke etentje, of een dagje weg als je een tentamen/examens hebt gehaald. Zo blijft iedereen gemotiveerd. Je hele gezin helpt je namelijk wel bij het behalen van je studie.

Meer tips over een studie combineren met werk en time management? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Heb je zelf tips voor het combineren van een studie met je werk & gezin? Deel ze met ons in de reacties hieronder!

Geef een reactie